Logo

Svarva aluminium

”När man svarvar aluminium gäller det att hålla huvudet kallt och maskinen snabb.” 

Skärande bearbetning av aluminium är mer än en process. Det är ett hantverk som kräver erfarenhet, precision och rätt utrustning. På Hartwich Mekaniska har vi finslipat detta hantverk i över 40 år.  

Aluminium är ett mångsidigt material. Det används överallt, från flygindustrin till din smartphone. Men att bearbeta det korrekt är ingen enkel uppgift. 

Vad innebär svarvning av aluminium? 

Svarvning är en process där ett roterande arbetsstycke bearbetas med hjälp av skärverktyg för att forma det till önskade formen. När det gäller aluminium är svarvningen något annorlunda jämfört med andra material. 

Varför är aluminium så speciellt? 

Aluminium är lätt, hållbart och enkelt att bearbeta – men bara om du vet vad du gör. Det leder värme otroligt bra, vilket betyder att om du inte hanterar det rätt, kan det överhettas och fastna vid verktyget. Därför är valet av rätt teknik och verktyg avgörande när man svarvar aluminium. Vi använder skärverktyg av hårdmetall, speciellt utvalda för att möta aluminiumets behov. Vi har byggt upp vårt rykte på att förstå den här typen av detaljer. 

    En man som svarvar aluminium
    Svarvning av aluminium

    Skillnader mellan aluminium och andra material i svarvprocessen 

    Aluminium skiljer sig från hårdare material som stål på flera sätt. För det första är aluminium lättare att bearbeta eftersom det är mjukare. Men just den mjukheten gör att det lättare fastnar på skärverktygen vid höga temperaturer. Stål och andra hårdare metaller kan ofta svarvas utan samma risk för överhettning, medan aluminium kräver noggrannare övervakning.  

    Hastighet, matning och djup vid svarvning av aluminum 

    Vid svarvning av aluminium är skärhastigheten en avgörande faktor. För hög hastighet kan leda till att aluminium smälter, medan för låg hastighet kan resultera i dålig ytfinish. Vi rekommenderar en skärhastighet mellan 150 och 300 meter per minut beroende på verktygsval och aluminiumets legering. Matningshastigheten bör vara tillräckligt låg för att bibehålla precision men tillräckligt hög för att undvika att verktygen fastnar i materialet. Ett skärdjup på cirka 0,5 till 2 mm är vanligt vid bearbetning av aluminium, men detta kan justeras beroende på applikation och krav. 

    En man som använder en cnc svarv
    En Cnc maskin som bearbetar aluminium

    Vad vi erbjuder på Hartwich mekaniska 

    Hos Hartwich Mekaniska gör vi saker annorlunda. Vår verkstad är en plats där erfarenhet möter innovation. Vi har varit verksamma sedan 1972, och med över fyra decennier av expertis kan vi påstå att vi vet hur man bearbetar aluminium. Men vi är inte fast i det förflutna. Vi har alltid investerat i ny teknik och utrustning för att hålla oss i framkant. Vi är stolta över vår förmåga att hantera komplexa uppgifter och leverera resultat som överträffar förväntningarna. 

    Kontakta oss för ditt nästa projekt 

    Behöver du svarva aluminium med hög precision och expertis? Kontakta Hartwich Mekaniska idag. Vi är redo att hjälpa dig med ditt projekt – oavsett om det är en liten specialbeställning eller ett stort produktionsjobb. Låt oss ta hand om detaljerna så att du kan fokusera på det som är viktigt för dig. 

    1 + 13 =

    Kontakt

    Hartwich Mekaniska AB
    Telefon: +46 478 50583
    Email: info@hartwich.se

    Nyheter

    Inga resultat hittades

    Sidan du begärde kunde inte hittas. Försök förfina din sökning eller använd navigeringen ovan för att lokalisera inlägget.